Proste kruche ciasto / spód do słodkich tart

Dodano 13 czerwca 2013, w Ciasta, przez Jose

Najprostszy przepis na kruche ciasto, używany u mnie w domu od bardzo dawna. Pierwsze cisto, które pozwolono mi zrobić, bo nie może nie wyjść. Podane proporcje starczają na trzy nieduże tortownice/ formy do tart lub na jedną dużą prostokątną blachę (zostaje jeszcze wtedy ciasta, by zrobić np. kratkę na szarlotce). Ciasto nadaje się też na różne kruche ciasteczka.

 

Składnik

  • 0,5 kg mąki
  • 0,25 kg masła
  • 125 g cukru
  • 1 całe jajko, 1 żółtko (jeżeli ciasto się nie lepi dodaję też białko)
  • Cukier wanilinowy (nie jest konieczny)

 

Przygotowanie

  • Mąkę, zimne masło, cukier, jajka posiekać na stolnicy
  • Zagnieść ciasto
  • Uformować kulę, zawinąć w folię włożyć na 30 min do lodówki
  • Wałkować / wylepiać ciastem tortownicę
  • Piec w temperaturze 180 stopni, aż osiągnie złoty kolor

Otagowane:  

2 Responses to Proste kruche ciasto / spód do słodkich tart

  1. ~aarraa pisze:

    Wygląda na smaczne, ja w mim kruchym cieście mieszam pół na pół mąkę pszenną z mąką krupczatką :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • RSS