Falafele

Dodano 21 maja 2013, w Warzywa, przez Jose

Co wegetarianie zamawiają zamiast kebabu.

Składniki (porcja dla 2 osób)

  • 250 g suszonej ciecierzycy
  • 1 średnia cebula
  • 1 zabek czosnku
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Odrobina ostrej papryki (na czubku łyżeczki)
  • Mielona kolendra
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

  • Ciecierzycę namoczyć na noc
  • Odlać wodę
  • Zmiksować w blenderze
  • Dodać do ciecierzycy drobno posiekaną podduszoną cebulkę, proszek do pieczenia, natkę, przyprawy i wymieszać
  • Formować nieduże kulki (trochę większe niż orzech laskowy)
  • Smażyć na głębokim oleju
  • Kotleciki powinny mieć złocisty kolor, po usmażeniu odkładać na ręcznik papierowy

 

Można obtaczać je w sezamie, dodawać cynamonu, kuminu, pasty tahini, niektórzy dodają kminek, surową paprykę…

Otagowane:  

6 Responses to Falafele

  1. ~Smaczny Dom pisze:

    wow, ten proszek do pieczenia mnie zaskoczyl! To Twoj pomysl?

    • Jose pisze:

      Pewnie proszek do pieczenia nie jest konieczny. Sądzę jednak, że powoduje, że falafele nie są takie zbite. Po lekturze miliona przepisów i różnych próbach nie widzę powodu, by go nie dodawać. Zupełnie go nie czuć.

  2. ~Maggie pisze:

    Ja wprawdzie jestem wszystkozerna, ale dobrym falafelem nie pogardze :)

  3. ~Gość pisze:

    Świetna sprawa takie kotleciki, bardzo ładnie wyglądają.
    Fajne roladki
    http://inews.com.pl/WordPress3/roladki-warzywne

  4. ~Janek pisze:

    Fajne, zapraszam do nas na Cevapcici z sosem tzatziki idealne na grillu albo na patelni http://maniasmakowania.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • RSS