Bananoffee

Dodano 10 maja 2013, w Ciasta, Szybko, przez Jose

Kolejne banalne ciasto z resztek – ta tarta też powstała po Wielkanocy na spodzie od mazurka (kruche ciasto).

Składniki

  • Kruchy spód
  • 3 banany
  • Puszka słodzonego mleka skondensowanego (lub puszka gotowej masy krówkowej)
  • 1 cytryna
  • 3 łyżeczki kakao
  • 250 ml śmietanki kremówki dobrze schłodzonej
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

  • Puszkę z mlekiem gotować 2-3 godziny w garnku z wodą. Woda powinna przykrywać całą puszkę
  • Banany obrać i pokroić w plasterki, zalać sokiem z cytryny
  • Ubić na sztywno śmietankę z cukrem pudrem
  • Spód posmarować przygotowaną masą z puszki (koło ½ puszki)
  • Ułożyć banany na wierzchu
  • Na banany wyłożyć śmietanę
  • Posypać kakao
  • Podawać deser schłodzony

Opcje

  • Do masy z mleka skondensowanego można dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladę, masa będzie gęstsza
  • Spód można zrobić z pokruszonych herbatników (tak jak w innym przepisie), ciasteczek owsianych lub z biszkoptu

Otagowane:  

Jedna odpowiedź na Bananoffee

  1. ~Eliza pisze:

    Kusisz tym ciastem, oj kusisz!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • RSS