Malinowy warstwowy sernik na zimno

Dodano 1 kwietnia 2013, w Ciasta, przez Jose

Leniwy świąteczny sernik na zimno (kiedy planowaliśmy świąteczne menu, nie przewidywaliśmy jeszcze takiej zimy). Robi się go bardzo szybko i nie ma większych szans na to, że się nie uda. Niestety zdjęcia nie są najpiękniejsze. W rzeczywistości ciasto jest bardziej efektowne.

 

Składniki

  • 500 g sera mielonego na serniki (u mnie President)
  • 250 g sera mascarpone
  • Biała czekolada (standardowa tabliczka)
  • 200 g cukru
  • Kwaśne owoce – u mnie 250 g mrożonych malin
  • 4 łyżki żelatyny
  • 1 opakowanie herbatników digestive
  • 100 g masła

Przygotowanie

  • Przygotować tortownicę: wyłożyć spód papierem do pieczenia lub folią, brzegi posmarować tłuszczem
  • Herbatniki pokruszyć, wymieszać z roztopionym masłem, wyłożyć nimi tortownicę
  • Zmiksować sery
  • Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie
  • Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej
  • Maliny powoli rozmrażać w osobnej misce, dodać do nich 100g cukru
  • Żelatynę zalać wrzątkiem, dokładnie wymieszać
  • Do masy serowej dodać cukier
  • Cały czas miksując dodać czekoladę i ¾ rozpuszczonej żelatyny (3 łyżki żelatyny)
  • Maliny zblendować
  • 5 łyżek gotowej masy dodać do zblendowanych malin
  • Do masy malinowej dodać pozostałą żelatynę
  • Na spód z herbatników wyłożyć białą masę, wyrównać, włożyć do lodówki
  • Jak odrobinę stężeje, nałożyć masę malinową
  • Odłożyć na noc do lodówki

Otagowane:  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • RSS